Ferietips fra vår samarbeidspartner Fixbil

Hemmelighetene for en vellykket bilferie: Forbered bilen din på eventyret

Å sikre en problemfri og vellykket bilferie krever mer enn bare kart og navigasjon. Det er avgjørende å gi bilen din grundig omsorg før du legger ut på veien. Mange ferieopplevelser har blitt ødelagt av biler med motorproblemer og overoppheting. Her er noen viktige tips å huske på før du starter ferieturen:

1. Ta en titt på væskenivåene

Før du legger i vei, sørg for at bilen har tilstrekkelig mengde frisk motorolje. Oljen har ikke bare smøreegenskaper, den bidrar også til å kjøle ned motoren. Ny olje er alltid bedre enn gammel olje. Mens du er i gang, sjekk også nivået på andre væsker i bilen. Sørg for at bremsevæsken er tilstrekkelig og av god kvalitet, spesielt hvis du skal kjøre i fjell og daler. Kjølevæsken spiller også en viktig rolle på varme feriedager, spesielt når bilen er fullastet med feriebagasje.

2. Ta vare på bilens hjerte – batteriet

Batteriet er hjertet til bilen og må være i topp stand for å unngå ubehagelige overraskelser underveis. Sjekk batteriets tilstand og ladekapasitet. Mange opplever problemer med bilen på grunn av utladet batteri, og dette kan også skje om sommeren.

3. Hold deg oppdatert på serviceintervallene

Sjekk bilens anbefalte serviceintervaller. Hvis et servicepunkt nærmer seg i sommerperioden, er det bedre å få utført servicen før ferien starter, heller enn å utsette den til senere på året. Vær også nøye med å bytte registerreim ved anbefalte intervaller. Hvis registerreimen ryker, kan det føre til omfattende motorskader. Det er definitivt ikke noe du ønsker å oppleve på ferien.

4. Husk pollenfilteret

Pollenfilteret, også kjent som friskluftfilteret, er avgjørende for å opprettholde frisk og ren luft inne i bilen. Sørg for å bytte filteret regelmessig. På enkelte biler kan du enkelt gjøre dette selv ved å følge instruksjonene i brukermanualen.

5. Sjekk tilstanden til dekkene

Dekkene er av essensiell betydning, og du må forsikre deg om at de er i god stand før du legger ut på tur. Selv om det juridiske kravet til mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 mm, anbefales det å ha minst 3 mm mønsterdybde for å sikre optimalt veigrep på lange kjøreturer. Sjekk også lufttrykket i dekkene. Når bilen er fullastet for ferien, anbefales10 % høyere lufttrykk i dekkene. Husk å måle lufttrykket når dekkene er kalde. Sjekk også lufttrykket i reservehjulet.

6. Forsikring og dokumenter

Det er viktig å ha forsikringen i orden før du drar på ferie. Sjekk om det er begrensninger på antall kilometer i forsikringsavtalen din, og pass på å holde deg innenfor grensene. Hvis nødvendig, utvid forsikringsdekningen. Sørg også for å ha med deg nødvendige dokumenter som pass, internasjonalt førerkort og grønt kort for eventuelle grensepasseringer eller uhell. Gjør deg kjent med spesifikke regler og forskrifter for de landene du skal besøke.

7. Hold bilen ryddig og ren

En ryddig og ren bil er viktig for en hyggelig biltur. Før avreise, ta deg tid til å rydde og vaske bilen både innvendig og utvendig. En ren bil skaper en behagelig atmosfære og gjør kjøreturen mer trivelig.

8. Forberedelser for utenlandstur

Hvis du planlegger å kjøre utenlands, er det noen spesielle ting du må huske på. Sørg for å ha «N»-merket synlig på bilen, spesielt hvis du har med en campingvogn. Ta med deg pass, internasjonalt førerkort og grønt kort for eventuelle grensepasseringer eller uhell. Gjør deg også kjent med spesifikke regler og forskrifter for de landene du skal besøke.

9. Riktig lasting av bagasje

Når du pakker bilen, er det viktig å sikre bagasjen riktig for å unngå farlige situasjoner ved en eventuell kollisjon. Plasser de tyngste gjenstandene nederst i bagasjerommet og de lettere gjenstandene på toppen. Sjekk bilens maksimale taklast kapasitet hvis du planlegger å bruke takstativ eller lignende.

Når alt er klart og du er klar for tur, sørg for å ta med deg reservenøkkelen. Oppbevar den et trygt sted utenfor bilen, for eksempel i lommeboken. Vi håper at alle som skal på bilferie får en fantastisk tur. Hvis du trenger hjelp med vedlikeholdet på bilen din, er Fixbil her for å hjelpe deg.

Vi ønsker deg en strålende sommer og en vellykket bilferie!